Genombrott för Siemens vindkraft i Sverige

2010-02-08 13:39  
Siemens nya vindkraftverk SWT 2,3 101 med extra stor svepyta är det som går hem bland svenska beställare just nu.Rotordiametern är 101 meter och svepytan 8 000 kvadratmeter, mer än en normalstor fotbollsplan. Klicka för att se hela bilden. Foto: Siemens Wind

På kort tid har Siemens vunnit tre stora affärer och en mindre på landbaserad vindkraft i Sverige. Siemens slår nu in en kil i Vestas och Enercons dominans på den svenska vindkraftsmarknaden.

Siemens största affär i Sverige hittills är de 48 vindkraftverken på Lillgrund i Öresund.

Men det är vindkraftverk till havs och det var flera år sedan den beställningen gjordes.

Nu går Siemens upp på land och levererar 44 lågvindsturbiner på 2,3 MW till fyra platser i Sverige.

- Det är ett genombrott för Siemens på den svenska marknaden, säger Matthias Rapp, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

I samtliga fall handlar det om leveranser av den nya serien SWT-2,3-101, en uppdaterad version av den 2,3 MW-turbin som Siemens har installerat både till havs och på land i mängder av vindkraftsparker.

De nya versionen med större rotordiameter är speciellt anpassad för områden där det inte blåser så mycket.

Vestas och Enercon dominerar
I dag dominerar danska Vestas den svenska vindkraftsmarknaden.

Förra året hade danskarna halva marknaden, vare sig man räknar i installerad effekt eller antal vindkraftverk. Tyska Enercon var tvåa med cirka en tredjedel av marknaden.

- Nu går Siemens in stort och tar upp kampen om marknadsandelar även på land, säger Mattias Rapp .

Siemens tog fyra upphandlingar
I förra veckan blev det klart att Siemens ska leverera 21 vindkraftverk till Töftedalsfjället i Dals-Eds kommun. Tio av verken ägs av Göteborg Energi, medan Rabbalshede Kraft äger resterande 11 verk.

I mitten av december skrev Siemens ett avtal om leveranser av 9 vindkraftverk till vindkraftsparken i Brahehus, ett av de största vindkraftsprojekten i södra Sverige. Där är det flera olika ägare, men fem av verken kommer att ägas av o2 Vind.

Det tredje stora projektet som Siemens säljer turbiner till är Kyrkbergets vindkraftspark i Mora. Där handlar det om 10 verk, som beställdes i oktober förra året av Nordisk vindkraft och Jämtkraft.

Dessutom har Siemens tecknat ett avtal med Jönköping Energi om leverans av 4 turbiner till Tuggarp utanför Gränna.

Större svepyta
Rotordiametern på den tidigare versionen av 2,3 MW-verken ligger på 93 meter. På 101-modellen är diametern 101 meter och svepytan 8000 kvadratmeter, mer än en normalstor fotbollsplan.

- De där åtta extra metrarna betyder otroligt mycket, särskilt i områden där det inte blåser så mycket, säger Mattias Rapp.

Enligt Roland Arvidssson vid Siemens affärsområde Power & Transportation innebär den större svepytan att 101:an kan producera 7,5 procent mer energi vid en medelvind på 7,5 meter i sekunden.

Anpassar tekniken till landvind
Omkring en tredjedel av marknaden för vindkraftverk de kommande åren är i områden med svag eller måttlig vind, spår Siemens.

Även Vestas och Enercon har turbiner som är anpassade för sådana förhållanden.

Vestas lågvindsturbin är större än Siemens. Den heter V112 och har effekten 3 MW.

Enercon är på väg att uppgradere sin E-82-maskin för att möta den ökade efterfrågan på den här typen av landbaserade vindkraftverk.

Bland konkurrenterna finns också indisk-tyska Kenersys, som etablerade sig i Sverige förra året och erbjuder en turbin på 2,5 MW med en rotordiameter på 100 meter.

Förra året slog sig också amerikanska GE in på den svenska marknaden med sin nya 2,5 MW xl-turbin med en rotordiameter på 100 meter.

Stora projekt står på kö
I år väntas flera stora beställningar på landbaserade vindkraftverk som ska användas i områden med svag eller måttlig vind:

1. Skellefteå Kraft, som snart ska bestämma sig för vem som får leverera nästan 120 vindkraftverk till bolagets satsningar på högplatån Blaiken (100 vindkraftverk), Jokkmokksliden (10) och Storliden (8).

2. Statkraft och SCA, som har fått tillstånd att bygga sex vindkraftsparker med sammanlagt 455 vindkraftverk i skogsområden i Västernorrland och Jämtlands län. Investeringsbeslut för de första parkerna skulle tas nu men projekten är fördröjda på grund av flera överklaganden.

3. Svevinds stora projekt Markbygden i Piteå. Men där har Enercon gräddfil in i projektet eftersom Enercon är delägare.

4. Arise Windpower som bygger stort i de småländska skogarna har hittills köpt 57 stycken av GE:s nya 2,5xl-turbiner.

5. Rabbalshede på Västkusten håller på med stora projekt, liksom O2-Vindkompaniet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt