Genombrott för kraftverk som går på gas, sol och vind

2011-06-09 12:10  
Skiss över GEs kombikraftverk Foto: GE

Kraftjätten General Electric har fått en första order på sitt nya gaskraftverk som kombineras med sol- och vindkraft. Kraftverket, som byggs i Turkiet, ska ge 530 megawatt.

Det nya kraftverket består av en kombination av vindsnurror på totalt 22 MW, koncentrerande solpaneler som ger 50 MW, en gasturbin med tillhörande ångturbin och generator.

Totalt ska kraftverket få effekt på 530 MW när det står klart 2015.

Tanken är att på det här sättet både sänka kostnaderna för förnybar el och minska problemet med den oregelbundna elproduktion som normalt förknippas med sol - och vindkraft.

Kostnaden blir lägre genom att den heta ånga som produceras av solkraftverket kan utnyttja den befintliga ångturbinen i gaskraftverket. Vindkraftverken kan samtidigt kopplas till det gemensamma styrsystemet.

Gasturbinen genererar baskraften och kan regleras upp eller ner beroende på hur mycket det blåser och om solen skiner. På så sätt ska kraftverket som helhet kunna ge en jämn elproduktion.

Själva gaskraftsverket lanserades för två veckor sedan och bygger på kunskaper från GE:s flygmotorverksamhet. Det kan startas på 30 minuter och effektnivån kan höjas med 50 MW per minut. Det är dubbelt så snabbt som genomsnittet i branschen enligt GE.

Solkraftverket kommer från GEs partner, amerikanska eSolar. Företaget använder plana speglar som följer solen och koncentrerar solljuset mot ett torn där vatten värms upp. Ångan som bildas leds sedan till ångturbinen.

Marie Alpman

Mer om: gasturbin GE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt