GE vill sälja vindsnurror i Sverige

2008-11-25 15:20  
GE Winds nya 2,5 MW-turbiner hade premiär i Italien i oktober i år.

En av världens största tillverkare av vindkraftverk har fått smak för Sverige. I eftermiddag träffar General Electrics nordiske vd Hans Enocson de stora nordiska vindkraftsbyggarna. <br></br> - Vi ser en enorm potential i Sverige, säger han till Ny Teknik.

General Electric har utvecklat en ny vindturbin på 2,5 MW. Den är speciellt framtagen för den svenska marknaden. Både Vestas och Siemens har turbiner i den storleksordningen i Sverige.

Under drygt ett års tid säger sig företaget ha haft blicken fokuserad på just den svenska marknaden. Skälen är flera.

Utvecklingen av vindkraft är explosionsartad, både i Sverige och i andra länder, och de klimatmål som EU har satt upp för 2020 kräver förnybara energikällor som till exempel vindkraft. Sverige är ett av de länder som har förberett sig väl inför införandet av förnybara energikällor, enligt GE.

- Sverige är ett moget land med gröna certifikat och är dessutom ett land med mycket plats, säger Hans Enocson, koncernansvarig för GE i Norden och Baltikum.

Företaget har över 10 000 1,5 MW- turbiner i drift över hela världen. I USA är det främst denna storlek som gäller medan 2,5 MW är mest attraktiv för den europeiska marknaden.

GE bjuder in ett antal stora och mindre vindkraftutvecklare som Vattenfall, Eon, Fortum och norska Statkraft för att på detaljnivå diskutera hur planerna ska fortskrida.

Hittills har GE sålt 400 2,5 MW-turbiner i Europa.

Marie Feuk

Mer om: Energi Fortum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt