GE vill få kärnkraften att flyga – med big data

2018-02-20 12:01  

Analys av stora mängder data i molnet. Det kan vara vägen framåt för svensk kärnkraft för att kunna konkurrera ekonomiskt mot andra energislag.

Svensk kärnkraft måste bli bättre på digitalisering för att vara lönsam. Det menar Nils Lannefors, affärsutvecklingschef på en av världens största leverantörer till kraftindustrin, GE Power.

– Kärnkraft är under ett rejält kostnadstryck, nu när alltmer förnybar kraft kommer in i systemet, säger Nils Lannefors.

Ett exempel Lannefors gärna håller fram är det om flygindustrin. Prispress och avregleringar gjorde det dyrt att ha flygplan på marken. Att maximera planens flygtid blev en fråga om överlevnad för bolagen.

Läs mer: Den digitala tvillingen avslöjade läckaget i kärnkraftverket

General Electric (GE), som också tillverkar flygplansmotorer, såg till att koppla upp sina motorer mot ett servicecenter i amerikanska staden Atlanta, där artificiell intelligens synar data och letar efter avvikelser.

– Varje flygmotor levererar oerhört mycket information, det rör sig om terabyte av data. Det hanterar vi i vår molnlösning där ai bevakar de signaler som är viktiga för underhåll och komponentfel. Vi gick från intervallbaserat till tillståndsbaserat underhåll, säger Nils Lannefors.

GE gick också från att sälja flygmotorer till att sälja flygtid. Det är detta skifte kärnkraftsbranschen nu står inför.

– Det positiva med att kärnkraftsbranschen nu befinner sig i en utsatt position är att det finns en förändringsbenägenhet. Branschen förstår att de inte kan fortsätta med ”business as usual” när det gäller drift och underhåll. Det finns en villighet att ta till sig nya metoder och ny teknik för att nå produktionskostnadsmålen, säger Nils Lannefors.

Läs mer: Vr är vardag i Lovisa

Den plattform GE byggt åt flygindustrin spred sig snabbt till andra branscher. För omkring fem år sedan lanserade GE programvaruplattformen Predix för uppkopplade maskiner och komponenter. Det är en satsning GE själva gärna kallar ”det industriella internet”. I dag är det en fullfjädrad molnlösning som påminner om Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud. Faktum är att GE:s kunder förmodligen använder flera av konkurrenternas tjänster.

– Vi går in i en ny tid där det är transparens, öppenhet och kompatibilitet som gäller. Att försöka låsa in sin kund till ett moln fungerar inte. Kunden accepterar det inte. Men vi tycker att vi har marknadens bästa verktyg för att läsa in industriell data, säger Nils Lannefors.

Ett företag som var tidigt ute med att använda Predix är amerikanska Exelon, som har flera kärnkraftverk i USA. GE har assisterat dem med att gå mot det tillståndsbaserade underhåll som kan reducera kostnaderna.

– Men vi har också hjälpt bolaget med att optimera själva underhållsinsatsen för att få ner revisionstiderna. De har dessutom tagit steget att införa trådlöst i sina turbinanläggningar och kraftverk. Det är ett bekymmer de svenska kraftverken har framför sig. Vi har ju knappt en vettig gsm-signal för att det är så jäkla mycket betong.

Läs mer: Då blir förnybar energi billigare än fossil

Ett område där GE Power inte kommit lika långt är automatiseringen kring försäljning av ström. Deras mål är att processen jämfört med i dag ska vara mer automatiserad och precis.

I dag bestäms elpriset till stora delar med hjälp av information som matas in manuellt, till exempel om aktuell status för vattenmagasin.

– Det där borde ske helt utan mänsklig inverkan i framtiden, säger Nils Lannefors.

Svenska kärnkraftbolag har möjligen inte kommit lika långt som Exelon i sin digitalisering. Men just nu för GE Power diskussioner om pilotprojekt med Vattenfall och Uniper.

– Det är stora värden att hämta, säger Nils Lannefors.

GE Power

GE Power är ett kraft- och energibolag som tillhör General Electric.

GE grundades 1892 av bland andra uppfinnaren Thomas Edison.

General Electric omsatte 122 miljarder dollar under 2017 och har nästan 300 000 anställda. Företagets huvudkontor finns i Boston.

Peter Ottsjö

Mer om: Kärnkraft GE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt