GE skickar experter och gasturbiner till Japan

2011-03-16 15:55  
Tio stycken mobila gasturbinkraftverk TM2500 skickas till Japan.

General Electric som byggde reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima skickar 1000 experter och tio gasturbiner som hjälp.

General Electric i USA har erbjudit sig att skicka hjälp till japanska regeringen och energibolaget Tepco som äger kärnkraftanläggningarna i Fukushima, 240 km norr om Tokyo.

Det var det amerikanska industriföretaget som en gång byggde reaktorerna vid den idag olycksdrabbade anläggningen Fukushima Daiichi.

Sedan dess har japanska industrikoncernen Hitachi ett nära samarbete med General Electric, och de båda företagen marknadsför reaktorer runt om i världen.

Förutom att skicka 1000 ingenjörer så ska GE efter önskemål från Tepco även skicka tio mobila gasturbinkraftverk som kan alstra el i områden som nu har blivit strömlösa genom tsunamin och energibortfallet.

Varje kraftverk har en effekt på drygt 20 MW och kan alstra växelström 50 eller 60 Hz vid spänningen 11,0 kV (50 Hz) eller 13,8 kV (60 Hz).

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt