GE satsar en halv miljard på vindkraft i Sverige

2010-03-26 07:34  

GE ska investera nästan 500 miljoner kronor i Sverige. Investeringarna är en del av företagets satsning på att ta fram större och driftssäkrare turbiner för vindkraft till havs.

Enligt GE Wind Energy kommer företagets forskningscenter i Karlstad kommer att bli ett viktigt nav när GE utvecklar ett nytt havsbaserat vindkraftverk på 4 MW.

Forskningscentret ska mer än fördubblas i storlek. I dag har det 18 anställda och 2016 förväntar sig GE att antalet anställda inom havsbaserad vindkraft i Sverige ska uppgå till 50 personer.

GE kommer också att samarbeta med Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum vid Chalmers i Göteborg

Totalt handlar det om investeringar på nästan 500 miljoner kronor i Sverige till och med 2016.

De svenska planerna är en del av en större GE-satsning på vindkraft i Europa. Totalt räknar det amerikanska vindkraftsbolaget med att investera 3,4 miljarder kronor i utveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien.

Det handlar om utvecklingen av en direktdriven turbin på 4 MW för havsbaserad vindkraft. Tekniken bygger på den som redan används i Scandwinds 3,5 MW-turbiner (GE köpte Scandwind förra året).

Är 4 MW tillräckligt stort? Repower, Bard och Multibrid har visat upp 5 MW-verk. Vestas har ju annonserat ett kommande verk på 6 MW.

-Du kan inte bara titta på storlek. Du måste också väga det mot tillgänglighet och kostnad, och där tror jag att vår teknik svarar väl mot marknadens behov.

-Men det är mycket möjligt att vi tar fram varianter med högre megawatt-tal inom några år.

Hur gick det med GE:s förra satsning på 3.6 MW-verk till havs utanför Irland? Där hade ni en hel del tekniska problem.

-De verken ingick i portföljen när vi köpte Enron Wind. Det handlade om traditionella, landbaserade turbiner med växellådor, som inte fungerade så bra till havs. Därför har vi inte heller gått vidare med dem.

Finns det överhuvudtaget några havsbaserade projekt på gång i Sverige? Är inte samtliga lagda på is?

-Det stämmer att det inte finns några större sådana satsningar på gång i Sverige, men de stora nordiska aktörerna – som Vattenfall, Statkraft och Statoil – är alla inblandade i mycket stora havsbaserade projekt utanför Storbritannien. Där hoppas vi att vi ska kunna vara med och konkurrera om order.

Det tar tid och kan vara krångligt att underhålla och reparera havsbaserade turbiner. Klarar er serviceorganisation det?

-Servicebehovet har varit för stort tidigare. Men med den nya teknik vi har nu (bland annat direktdrift, red.anm) minskar behovet av service och då ska vi klara det.

GE Wind i Sverige

GE har för närvarande sju havsbaserade vindturbiner på 1,5 MW, som ägs av Vattenfall, i drift vid Utgrunden och ytterligare tre landbaserade enheter på 1,5 MW i Sjöbo. 2009 undertecknade GE ett ramavtal och har kontrakt på att leverera 57 enheter till Arise Windpower AB. De första fem enheterna på 2,5xl MW är installerade i Brunsmo i södra Sverige.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt