Gazprom välkomnas till köp i Eon

2011-06-07 10:47  

Ledande politiker i tyska regeringen ser positivt på att ryska Gazprom blir delägare i energijätten Eon, Sveriges näst största elproducent.

Efter beslutet att avveckla kärnkraften i Tyskland anser nu ledande näringslivspolitiker att det är viktigt att öppna dörren för ryskt delägande i tysk energiförsörjning.

Med en minskande och till slut obefintlig andel kärnkraft måste Tyskland förlita sig på bland annat rysk gas.

Om den ryska gasleverantören Gazprom köper in sig i energibolaget Eon, som är störst i Tyskland och näst största energileverantören i Sverige, så kommer det att gynna stabiliteten i leveranserna, säger Martin Lindner, talesman för partiet FDP, till tidningen Handelsblatt.

- Gränsen för hur stor ägarandel Gazprom ska ha ligger där den största tyska energileverantören förlorar sin självständighet, säger han.

Gazprom har tidigare visat intresse för att gå in som ägare i Eons dotterbolag Ruhrgas, men det finns ännu inte några konkreta bud lagda på att förvärva andelar i bolaget.

Även den näringspolitiska talesmannen för unionen, Poachim Pjeiffer, säger till Handelsblatt att "reflexmässiga avvisanden av Gazproms intresse för Eon vore vansinniga".

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt