Energi

Gazprom börjar bygga ny gasledning i år

Klicka för att förstora kartan. Foto: Gazprom
Klicka för att förstora kartan. Foto: Gazprom

Ryska gasjätten Gazprom inleder redan i slutet av året konstruktionen av gasledningen South Stream.

Publicerad

Gazpromchefen Alexei Miller meddelade på måndagen att företaget tidigarelägger konstruktionsstarten av gasledningen till södra Europa.

Inledningsvis planeras för en rörförbindelse som består av två rör och som löper på Svarta havets botten fram till Bulgarien. Sträckan på Svarta havets botten är 900 km och som djupast når rörledningen 2 km.

Varje ledning får en kapacitet av 15,5 miljarder kubikmeter naturgas per år. Ytterligare två ledningar ska på sikt ledas genom Svarta havet till sydöstra Europa.

Via ledningarna ska länderna på Balkan samt Italien och Österrike förses med gas. Sammanlagt ska 63 miljarder kubikmeter gas transporteras via förbindelsen.

Gazproms gasrör genom Östersjön, Nordstream, består av två parallella 1224 km långa ledningar som vardera har en kapacitet av 27,5 miljarder kubikmeter gas per år. Den första ledningen är redan i drift, den andra blev nyligen färdigställd. I slutet av året är det meningen att båda ledningarna ska leverera gas till flera länder på den europeiska kontinenten.