Gates-stöttade solenergibolaget kan bidra till cementtillverkning

2019-11-20 11:05  

Energibolaget Heliogen säger sig ha utvecklat en teknik så kraftfull att solenergi kan användas för tillverkning av cement och stål, där det krävs höga temperaturer. Bland backarna finns Microsoft-grundaren Bill Gates.

(Artikeln har uppdaterats)

I dagsläget beräknas cement stå för 7 procent av världens koldioxidutsläpp. Men med en tillverkningsprocess som inte kräver fossila bränslen för uppvärmning av ugnar skulle den siffran kunna minska. Det amerikanska energibolaget Heliogen menar att de har utvecklat en viktig nyckel, och Microsoft-grundaren Bill Gates hör till dem som tror på deras metod.

– Vi rullar ut en teknik som kan klå priset på fossila bränslen och inte orsaka några koldioxidutsläpp. Och det är den verkliga heliga graalen, säger Heliogens grundare och vd Bill Gross till CNN Business.

Utgångspunkten är termisk solkraft, en koncentrerad solenergi, på engelska Concentrated Solar Power, CSP. Här används speglar för att reflektera solens strålar till en specifik punkt. Just detta är inget nytt. Men Heliogens patenterade teknik kombinerar den redan kända metoden med ai.

Läs mer: Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

Fyra högupplösta kameror filmar ett fält med de sensorkontrollerade speglarna. Med ai:ns hjälp kan speglarna övas upp, så de mer precist riktar solstrålarna till en specifik punkt, antingen ett torn eller en ledning för gastransport, och uppnå högre temperaturer än tidigare.

– Om du tar tusen speglar och får dem att anpassa sig exakt till en enda punkt kan du uppnå extremt, extremt höga temperaturer, säger Bill Gross.

Gates: ”Lovande utveckling”

Med bolagets metod ska det för första gången vara möjligt att generera temperaturer över 1 000 grader. De kommersiella konkurrenterna har enligt Heliogen bara uppnått 565 grader.

Läs mer: Drönare kan få obegränsad flygtid med solenergi

Hettan som Heliogen ska ha lyckas få till är tillräcklig för att potentiellt använda till framställning av cement och stål, där det krävs mycket höga temperaturer i ugnsprocesser, men också bränslen.

– Jag är nöjd med att tidigt ha backat Bill Gross nya teknik för termisk solkraft. Teknikens förmåga att uppnå de höga temperaturer som krävs för dessa processer är en lovande utveckling i strävan att en dag kunna ersätta fossila bränslen, säger Bill Gates, som alltså har investerat i bolaget, i ett uttalande.

Svenska Cementa värmer till exempel cementugnen till 1 450 grader, och det bränsle som värmer denna står för ungefär 40 procent av bolagets totala koldioxidutsläpp från produktionen. Merparten av utsläppen uppstår dock när kalksten hettas upp och koldioxid lösgörs från kalkstenen. Bolaget hoppas kunna minska sina koldioxidutsläpp med en tredjedel med hjälp av plasmateknik.

Enligt Heliogen kan deras teknik en dag också användas för att framställa ren vätgas i stor skala, för användning i exempelvis lastbilar och flygplan. Målet för bolaget är att även bli ett "grönt" vätgasföretag.

Men för stunden fokuserar Heliogen på att demonstrera tekniken för industrin. För att lyckas med detta har bolaget bland annat hjälp av forskare från Caltech och MIT.

Läs mer: Nytt material följer ljuset av sig självt

Bolaget har demonstrerat sin teknik vid sin kommersiella anläggning i kaliforniska Lancaster. Enligt tekniksajten Techcrunch ska det dock vara ett litet försök med totalt 70 speglar.

Vilket material som hettas upp i punkten dit solstrålarna koncentreras framgår inte, och inte heller hur den höga temperaturen i detalj är tänkt att överföras vidare till en industrianläggning.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt