Gaspriset ner – tysk kolavveckling skjuts fram

2022-10-04 11:40  
Tyska kolkraftverk får förlängd respit. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Gaspriset på den europeiska marknaden faller ytterligare. Mildväder och fyllda gaslager i flera europeiska länder förklarar nedgången. Samtidigt meddelar tyska energijätten RWE att man skjuter på avvecklingen av kolkraftverken.

På tisdagsmorgonen faller gaspriset på den europeiska marknaden med ytterligare omkring fyra procent till 163 euro per MWh, den lägsta nivån sedan i juli. Under måndagen föll priset med runt tio procent. Jämfört med slutet av augusti har priset rasat cirka 50 procent.

Sedan tidigare har tyskarna rapporterat om att planen för att fylla gaslagren inför vintern gått betydligt snabbare än väntat. Nu meddelar Österrike att målet om 80 procent av lagerkapaciteten är nått, även det tidigare än väntat.

Prognoser om fortsatt mildväder de närmaste två veckorna gör att behovet av att nagga på lagren för att värma bostäderna flyttas fram.

Läs mer: EU-paket klart – ska sänka elpriser: ”Stor effekt”

Ytterligare en lättnad på gaspriset kommer i form av besked från energibolaget RWE som meddelar att man skjuter på avvecklingen av kolkraftverken med åtta år, till 2030, enligt en överenskommelse med den tyska regeringen. Samtidigt meddelas att två kolkraftverk, som skulle ha stängts vid årsskiftet, körs vidare till våren 2024, rapporterar DPA.

Beslutet väntas stärka Tysklands energibehov och spara på gaslagren.

Mer om: Kol Tyskland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt