Gasol slår biobränsle i grillen

2009-05-13 15:59  

Att biobränslen inte alltid slår fossila bränslen i miljöpåverkan visar en brittisk studie om grillkol eller gasol i trädgårdsgrillen.

Enligt en rapport i Elseviers Environmental Impact Assessment Review så har grillkol tre gånger så stor koldioxidpåverkan på miljön som gasol.

Gasol är avsevärt mycket effektivare som bränsle, grillningen kan börja snabbare efter det att grillen tänts, och bränslet kan stängas av när grillningen är klar.

Träkol som används i grillen ger ifrån sig stora mängder gaser vid framställningen under kolningen, och ofta brinner kolet ut när grillningen är avslutad eftersom glöden är svår att kväva i många grillar.

Dessutom påpekar rapporten att träkol som importeras till Storbritannien många gånger kommer från Afrika, med långa transportvägar som följd och ibland utarmning av skogsmarker.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gasol Träkol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt