”Gasformiga kolväten” funna vid borrning i Siljan

2014-08-14 13:13  

Jakten på djupgas fortsätter i Dalarna. Företaget som borrat i Siljansringen uppger att man funnit ”gasformiga kolväten” i hälften av hålen.

Arvtagaren till omdiskuterade Dala Djupgasprojektet noteras i dagarna på Aktietorget.

Det lilla företaget AB Igrene (Energi baklänges), som har tillstånd att leta efter gas i den så kallade Siljansringen, har genomfört en emission på 7 miljoner kronor. Därmed är vägen öppen för en comeback för Dala Djupgasprojektet som noterat bolag.

Igrene borrar vidare i den teori som blev rikskänd och samtidigt mycket omtvistad under 1980-talet när Dala Djupgas-projektet pumpade ner 100-tals miljoner kronor på att leta djupgas. Storägarna, bland dem statliga Vattenfall, förlorade stora belopp.

Teorin är att en meteorit som slog ned i nuvarande Dalarna för drygt 370 miljoner år sedan, knäckte berggrunden så att gas från jordens inre letar sig upp i jordskorpan och kan tillvaratas.

Igrene har mutat in totalt sett cirka 73 000 hektar inom Siljansringen och har totalt borrat tolv hål och i ungefär hälften av dessa funnit ”gasformiga kolväten”.

De två djupborrade hålen – cirka 7 000 meter från Dala Djupgas-tiden - finns i bolagets ”besittning”. De ligger inom de områden som har mutats in.

Calle Froste

Mer om: Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt