Gammal teknik ger ny vågkraft

2009-04-07 10:41  

En 30 år gammal svensk vågteknik från Chalmers och Svenska Varv tas till heder igen. I augusti kommer en prototyp att kunna sjösättas vid Vinga.

I mitten på 1970-talet utvecklade en grupp Chalmersingenjörer parallellt med skeppsingenjörer på Svenska Varv var sin hydraulisk vågkraftsgenerator som testades utanför Vinga i Göteborgs ytterskärgård.

Chalmersprojektet, som finansierades av det privata företaget Interproject Service, döptes till det poetiska namnet Elskling medan Svenska Varvs konstruktion fick det prosaiska namnet Slangpumpsprojektet.

Båda vågkraftverken testades i de relativt grunda vattnen i Göteborgs ytterskärgård. Så småningom förenades de båda projektet i ett och döptes till Aquabuoy.

När varvskrisen var ett faktum såldes Aquabuoy 1988 till amerikanska Finavera, som utvecklat Aquabuoy och testat på den amerikanska västkusten utanför den norra delstaten Oregon.

- Vi som varit inblandade i projektet i Sverige kopplades bort tidigt efter försäljningen till USA, säger Lennart Claeson till Ny Teknik.

Nu vill Interprojects ägare Gunnar Fredriksson, dra i gång ett nytt projekt tillsammans med Lennart Claeson. Företaget satsar på att ha vågkraftverket i sjön i augusti.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt