Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

2019-08-02 07:31  
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Omkring 700 mindre svenska vindkraftverk förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet.

Ett gammalt regelverk gör att nätavgiften höjs från 152 kronor till 19 000 kronor i månaden om kraftverkets installerade effekt överstiger 1 500 kW. Regeln påverkar cirka 700 mindre vindkraftverk i landet, uppger Sveriges Radio.

De som drabbas är framför allt de vars vindkraftverk har en kapacitet strax över tröskeln. Då kan det vara mer lönsamt att dra ner kapaciteten.

– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sedan var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen, att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, till Ekot.

Regeln gör att vindkraftsproduktionen minskar med en procent

Enligt Carl-Arne Pedersen, som är vice ordförande för Svensk Vindkraftförening, så kostar reglerna pengar och gör att en procent av vindkraftsproduktionen försvinner.

– Så det är inte lönsamt för någon part, säger han till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt