Gammal plast gör påsen grönare

2009-09-03 15:18  
Norfoliers bärkasse består till mer än 50 procent av plast som återvunnits från hushåll.

Den nya norska kassen är minst lika stark som en vanlig plastkasse. Men den består till minst 50 procent av insamlad plast.

Norska Norfolier har lyckats utvecklat en bärkasse som till mer än 50 procent tillverkas av plast som återvunnits från hushåll. Samtidigt är den lika stark som traditionella påsar som tillverkas av jungfrulig plast. Och det är man först på marknaden med, enligt egen utsago.

Kassen som lanserats i Norge, Sverige och Danmark står pall för 12 kilo och liknar en vanlig kasse även till utseendet. Den är glansig och klarar tryck.

Totalt minskar mängden nyplast med minst 60 procent eftersom folien är tunnare än i vanliga påsar. En extra miljövinst är att återvunnen plast kräver 80 procent mindre energi än när ny plast produceras.

Den nya kassen är utvecklad i samarbete med norska Folldal Gjenvinning, medan den återvunna plasten kommer från förpackningar som samlats in från norska hushåll med hjälp av insamlingssystemet Grønt Punkt.

Hela påsen kan naturligtvis återvinnas när man inte vill använda den längre.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt