Energi

Gamla bildäck suger musten ur orkanen

Det varma ytvattnet orange leds ner genom struten och blandas med kallare vatten på 100 meters djup. Foto: Intellectual Ventures
Varmvattenfångaren kan ha så stor diameter som 100 meter och sträcka sig flera hundra meter ner i djupet. Foto: Intellectual Ventures

Bill Gates tror på idén, att använda gamla bildäck för att suga musten ur orkaner innan de har hunnit bildas över uppvärmda hav.

Publicerad

Idén föddes av vågkraftforskaren Stephen Salter efter orkanen Katrinas härjningar i södra USA. Salter har lång erfarenhet av vågkraftforskning och presenterade redan 1982 tanken på att låta guppande bojar, s k Salter Ducks, alstra el. Han var för tidigt ute, brittiska regeringen trodde inte på projektet, som ändå fick stor uppmärksamhet.

Stephen Salter, i dag professor emeritus vid Edinburghs universitet, utvecklade tanken på att använda vågkraften för att minska orkanernas skadeverkningar efter Katrina hade dragit in över USAs södra delstater 2005. Idén gick ut på att samla ihop det varma havsvatten, över 26,5 °C, som är grogrunden för att orkaner utvecklas, och leda ner det i havsdjupen för att kyla av det.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här