Gamla belgiska kärnkraftverk oroar

2016-02-03 12:01 TT  

Belgiens beslut om att åter starta två 40 år gamla kärnkraftverk rör upp oro i norra Europa. Tyskland har tillkännagett att man vill skicka inspektörer till kärnkraftverken.

Roten till oron är att det upptäckts tusentals defekter i reaktorernas tryckkärl. Det har också inträffat en brand och ett sabotage som ännu inte är löst vid kärnkraftverken, rapporterar The Guardian.

Tysklands miljöminister Barbara Hendricks efterlyste en gemensam bedömning av miljöriskerna vid ett möte i Bryssel, men fick kalla handen från Belgiens inrikesminister.

I två grannstäder till kärnkraftverken, nederländska Maastricht och tyska Aachen, lär myndigheterna överväga rättsliga metoder för att skapa säkerhet vid reaktorerna, eller eventuellt stänga dem.

60 procent av Belgiens elektricitet kommer från sju kärnkraftverk, som landet dock säger ska fasas ut fram till år 2025.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt