Fyra nya miljoner till undervattensdraken

2011-02-28 13:14  

Göteborgsföretaget Minesto som utvecklar en ny teknik för att fånga kraft från tidvattenströmmar får ett bidrag på fyra miljoner kronor från den brittiska stiftelsen Carbon Trust.

Pengarna ska gå till testa en prototyp i skala 1:10 i havet utanför Nordirlands kust.

- Det kommer att ske efter sommaren i år, säger Anders Jansson, vd på Minesto.

Hittills har Minestos ”undervattensdrake” testas i bassäng. Generatorn sitter på en vinge som fästs med en vajer på havsbotten. Med hjälp av ett roder styrs vingen i cirklar eller åttor under vattnet.

Tekniken är utvecklad för att passa långsamt strömmande vatten på 50 till 300 meters djup. Den genererade strömmen leds genom en kabel i vajern till havsbotten och flera kraftverk kan kombineras.

Beroende på placeringen ska varje vinge kunna generera mellan 150 och 900 kW.

Enligt Anders Jansson är intresset för tekniken stort i Storbritannien vilket beror på den stora potentialen för tidvattenkraft.  Minesto har därför öppnat kontor i landet och samarbetar både med Queens University i Balfast och Strathclyde University i Glasgow.

- Tekniken passar inte för svenska vatten eftersom vi har väldigt lite havsströmmar, säger Anders Jansson.

Minesto grundades 2007, har 12 anställda och har totalt tagit in 40 miljoner kronor i riskkapital och tio miljoner i bidrag.

Marie Alpman

Mer om: vågkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt