Fyra nya gaser förstör ozonlagret

2014-03-10 13:29  
Ozonhålet över Antarktis vid sin största utbredning 2006, då det täckte en yta som var cirka 65 gånger större än Sverige. Foto: Nasa

En brittisk studie visar på utsläpp av fyra nya förbjudna gaser som förstör ozonlagret.

Trots att alla medlemmar i FN ratificerat Montrealprotokollet, som förbjuder ämnen som förstör ozonlagret, pågår fortfarande utsläpp som förstör det. Det visar en studie gjord vid universitetet i East Anglia i Storbritannien.

Forskarna har hittat fyra nya gaser som skadar ozonlagret. Gaserna är en typ av freoner kallade CFC (ChloroFluoroCarbons) och HCFC (HydroChloroFluoroCarbons) som alltså innehåller klorerade och fluorerade kolväten. Varifrån de kommer har forskarna ingen aning om men de bidrar starkt till en förtunning av ozonlagret, främst vid polerna. Produktionen av alla CFC-ämnen förbjöds 2010.

Tidigare var endast tretton freoner som förstör ozonlagret kända. Den nya forskningen har identifierat fyra till men det kan bli fler.

- Det finns absolut fler där ute. Vi har hittat dussintals fler som absolut kan vara farliga, säger kemisten Johannes Laube, vid universitet i East Anglia, till the Guardian.

Hans forskningslag analyserade luften från bland annat Tasmanien, iskärnor på Grönland och luft som samlats in från flygplan från 20 kilometers höjd över Europa.

- Jag är förvånad att ingen hittat de nya ämnena tidigare. Åtminstone 74 000 ton av kemikalierna har släppts ut. Men under åttiotalet släpptes det ut en miljon ton av andra CFC-ämnen varje år.

Det är särskilt en molekyl, CFC113a som ökar i en alarmerande takt. Johannes Laube tror att den används i produktionen av insektsgifter till jordbruksindustrin.

 

Forskningen publicerades i Nature Geoscience.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt