Fyra av fem led-lampor underkända

2012-02-14 23:00  

139 av 168 ledlampor får underkänt i ett ny EU-test. Väsentligt sämre än väntat, anser Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsmyndigheter i arton EU-länder har genomfört en gemensam kampanj för att ta pulsen på marknadens lysdiodsbelysningar, led. Syftet är att undersöka om lamporna uppfyller kraven på EMC, elektromagnetisk kompatibilitet, så att de inte stör andra elektriska apparater.

Totalt testades 168 lampor. Endast 29 klarar kraven för att få säljas inom EU. Det motsvarar sjutton procent.

– Resultatet är lite smådystert. Det är väsentligt sämre än väntat, säger Ulf Johansson, som är inspektör på svenska Elsäkerhetsverket.

Cirka 40 procent av lamporna faller bort för att de sprider för mycket störningar via elnätet, vissa även radiostrålning. Det kan leda till flimrande bild på skärmen, irriterande brus i radion eller att funktion och livslängd hos elanslutna apparater försämras. Trådlöst bredband och telefoni kan också påverkas.

Många lampor fallerar även för att de inte är CE-märkta eller saknar typbeteckning. För 65 av lamporna är tillverkaren okänd. Överraskande många, anser EU

I räden ingick flera olika typer av lampor, bland annat sådana som har GU10-sockel (spotlights) och E27-sockel (glödlampsersättare). De kommer både från stora, välkända varumärken och från små, okända tillverkare. Men fabrikaten kommer inte att framgå i rapporten, som snart släpps.

Det var det svenska Elsäkerhetsverket som tillsammans med sin belgiska motsvarighet tog initiativ till den gemensamma kampanjen. Orsaken var att de hade upptäckt att många lampor inte håller måttet. Samtidigt blir de energisnåla lysdiodslamporna allt vanligare, en trend som eldas på av att vanliga glödlampor fasas ut.

– Det är en ny marknad som växer fram och många vill vara med. De dåliga resultaten kan bero på att det saknas kunskap om kraven hos en del tillverkare, säger Ulf Johansson.

Vad ska man som konsument tänka på när man köper lampa?

– Det syns inte utanpå om den klarar EMC-kraven. Men se till att lampan har CE-märkning och typbeteckning, säger Ulf Johansson.

Fyra viktiga krav på lamp-märkningen

  • CE-märke.
  • Identifiering exempelvis typ- eller serienummer.
  • Namn och adress till tillverkare, representant eller säljansvarig.
  • Märkspänning, effekt och frekvens samt information om lampan kan dimmas.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt