Fusk med märkning av kyl- och frysskåp

2008-01-21 09:39  
Åtta kyl- och frysskåp som avslöjats med felaktig energideklaration. Foto: Elsparefonden

Lita inte blint på de energietiketter som är klistrade på kyl- och frysskåp. Det är slutsatsen av en stickprovskontroll som gjorts av den danska Elsparefonden. Åtta välkända varumärken seglade under falsk flagg.

Allra värst var LG-frysskåpet gc154gqw som hade en energiförbrukning 40 procent större än vad som deklarerats på energietiketten. Men Hoovers kyl- och frysskåp hvsp3887 kom inte långt efter med 32,4 procent större energiförbrukning än deklarerat.

Andra fuskmärkta skåp var Wasco fb-100h, som visade 23,8 procent större energiförbrukning än deklarerat samt Indesit Baan 13 som hade 20,1 procent större energiförbrukning.

-Tillverkarna av de här åtta kyl- och frysskåen har helt enkelt lämnat falska uppgifter om sina produkter. Därmed har både konsumenterna och Elsparefonden blivit vilseledda, säger Mads Lindevall på Elsparefonden i ett pressmeddelande.

Systemet med energideklaration på vitvaror och andra produkter finns i samtliga EU-länder. A är den mest energisnåla klassen. I Danmark är det Energisparefonden som övervakar systemet och som ger ut etiketterna.

Elsparefonden lät välrenommerade Teknologisk Institut genomföra undersökningen, som nu har publicerats på Elsparefondens hemsida.

Det man nu ville undersöka är de företag som ansökt om och fått A+ och A++-märkning, alltså för riktigt energisnåla produkter.

Och avslöjandet om fusk med energideklarationen har fått Energisparefonden att se rött. Man har direkt gått ut med information till allmänheten och vänt sig till tillverkare, importörer och återförsäljare.

Tre stora vitvarukedjor, varav Elgiganten är en, har lovat sina kunder att de får byta produkt eller få pengarna tillbaka.

Elsparefonden har redan aviserat fler stickprovskontroller samtidigt som man tagit kontakt med branschföreningen för import av elektriska hushållsmaskiner.

De åtta kylskåpsfuskarna

I ordning efter storlek på felet

1. LG gc154gqw frysskåp. 40% större energiförbrukning och 6% mindre volym,
2. Hoover hvsp3887 kyl/frys. 32,4% mer energi.
3. Wasco fb100h frysbox. 23,8% mer energi, 4,1% mindre volym.
4. Indesit Baaan 13 kyl/frys. 20,1% mer energi.
5. Frigor fmk230 kyl/frys. 4,4% mindre utrymme i kylen och 9,5% mindre i frysen än deklarerat.
6. Asko rf2181w kyl/frys. 5,5% mindre kyl och 3,6% mindre frys.
7. Scandomestic sb-105 frysbox. 4,1% mindre frys än deklarerat.
8. Ariston up1722j frysskåp. Felaktigt uppgiven klimatklass.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Energimärkning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt