Fusionsreaktorn som når 15 miljoner grader

2018-07-03 11:09  
Foto: Tokamak Energy

En milstolpe på väg mot kontrollerad fusion. Brittiska Tokamak Energy har i test uppnått 15 miljoner graders temperatur. ”Vi tar viktiga steg mot att nå fusionsenergi”, säger Jonathan Carling, vd på företaget.

Fusionsenergi är framtiden, det menar Tokamak Energy som utvecklar en process helt utan radioaktiva material. Och nu har de uppnått ett viktigt mål, de har fått upp plasma i temperaturer på över 15 miljoner grader Celsius – det vill säga varmare än solens mitt.

Reaktorn som används har fått namnet ST40 och är den tredje maskinen i en femstegsplan att nå målet om ren fusionsenergi. Ett mål de har förhoppningar om att nå 2025.

Nästa mål är nu att fortsätta höja temperaturen för att nå en nivå som möjliggör kontrollerad fusion.

Läs mer: Elektronbroms lovande för framtida fusion

– Att nå 15 miljoner grader är ytterligare en indikation på framgång för Tokamak och validerar vårt tillvägagångssätt. Vårt mål är att kunna göra fusionsenergi till en kommersialiserad verklighet 2030. Vi ser på vägen som en serie ingenjörsutmaningar, säger Jonathan Carling i ett pressmeddelande.

Förbereder för än högre temperaturer

Tokamak Energy är en avknoppning från Culham Center for Fusion Energy i brittiska Oxfordshire. Nyckel till framgång är att företaget använder sig av en rund tokamak (en specifik konstruktion för inneslutning av med ett för termonukleär ) i kombination med en ny typ av supraledande magneter.

Det framgångsrika försöket innebär att man nu kan börja förbereda för än högre temperaturer.

– Världen behöver riklig, kontrollerbar och ren energi. Vår affärsidé är att bygga en stark vetenskaplig grund och den här milstolpen är ett viktigt steg. Fusion är en stor utmaning, men en som måste tacklas. Vi tror att med samarbete, ihållighet och investering så är fusion en viktig del för att kunna bryta kolberoendet i det globala energisystemet, säger en av grundarna David Kingham.

Läs mer: MIT: vi ska göra världens första fusionskraftverk

Det brittiska företaget har kommit långt, men det finns flera spelare som siktar på målet att bli första leverantör av fusionsenergi. I Frankrike håller exempelvis International Thermonuclear Experimental Reactor på att byggas.

Denna ska vara klar 2025 och man siktar på att kunna leverera energi på 30-talet. Därutöver finns det flera forskningsinstitutioner som kommit långt.

Tokamak Energys fem steg till fusionsenergi

Steg 1: Bygg en liten prototyp för att demonstrera konceptet – uppnått 2013

Steg 2: Bygg en tokamak med supraledande magneter – uppnått 2015

Steg 3: Nå fusionstemperaturer på 100 miljoner grader i en kompakt tokamak, följt av vidare utveckling för att producera högdensitetsplasma samt uppnå kondition för fusionenergi

Steg 4: Uppnå industriell energinivå med Fusion Power Demonstratior 2025

Steg 5: Producera komersiellt gångbar fusionskraft med den första Fusion Power Module 2030.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt