Fusionsreaktorn kräver mer tid och pengar

2009-12-10 10:23  
Om fem år kommer Iters byggnader att resa sig på den här 42 hektar stora grusplanen i sydfranska Cadarache. Foto: Foto: Iter

Fusionsanläggningen Iter blir allt dyrare. Enligt ursprungsplanerna skulle den kosta runt sextio miljarder kronor. Nu är prislappen uppe i mer än det dubbla, 140 miljarder kronor. Till på köpet är världens näst dyraste forskningsanläggning ordentlig försenad.

Fördyringarna av Iter, International Thermonuclear Experimental Reactor, beror bland annat på en omfattande modifiering av konstruktionen förra året, samt att byggmaterialet blir mycket dyrare än beräknat och att energikostnaderna åkt i höjden.

Kostnaderna delas mellan de sju parterna, EU, Indien, Japan, Kina, Korea, Ryssland och USA. Från början skulle EU-länderna betala 28 miljarder kronor via den gemensamma atomenergiorganisationen Euroatom, men priset har nu stigit till 65 miljarder.

För att spara tid och pengar vill EU rivstarta reaktorn med det ”riktiga” fusionsbränslet av deuterium och tritium (tungt och jättetungt väte). De europeiska forskarna tänker därmed hoppa över mjukstarten med vanligt väte, och slipper därmed en merkostnad på fyra miljarder kronor. Det ger också en chans att hinna ikapp tidtabellen och starta de mer realistiska försöken 2026, enligt planerna.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt