Fusion kan minska press på kärnbränsle

2016-09-29 10:13  
Westinghouse är en av världens största tillverkare av kärnbränsle för olika reaktortyper. Foto: Westinghouse

Några av världens största aktörer inom kärnbränsleframställning planerar att fusionera verksamheten nästa år.

Det handlar om de japanska reaktortillverkarna Hitachi, Toshiba och Mitsubishi Heavy Industries som enligt nyhetsbyrån Kyodo planerar att slå ihop sina respektive verksamheter inom kärnbränsleframställning.

De tre japanska koncernerna har kontrollen över kärnbränslebolag runt om i världen.

Toshiba har via sitt majoritetsägande i Westinghouse Electric kontroll över bolaget Nuclear Fuel Industries Ltd. Hitachi, Toshiba och General Electric har kontrollen över den japanska delen av Global Nuclear Fuel. Mitsubishi Heavy Industries har ett eget bränslebolag i Mitsubishi Nuclear Fuel Co. På vissa marknader samarbetar Mitsubishi med franska Areva.

Efter naturkatastrofen i Japan den 11 mars 2011 och det efterföljande haveriet i kärnkraftverket Fukushima Daiichi har kärnenergiverksamheten i de tre koncernerna haft det motigt.

Genom att slå samman kärnbränsleverksamheten i de tre bolagen ser man möjligheter till kostnadsbesparingar och stärka bolagens ekonomi. Ett alternativ är att lägga de tre bränslebolagen under ett gemensamt holdingbolag, uppger källor för Kyodo.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kärnbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt