Fukushimaolyckan viktig inkomstkälla

2012-06-15 10:05  
Reaktor 3 i Fukushima Daiichi ett halvår efter katastrofen i mars 2011. Foto: Tepco

Reaktortillverkaren Hitachi väntas fördubbla omsättningen inom nukleär verksamhet, där den havererade Fukushimaanläggningen är en viktig faktor.

Industrikoncernen Hitachi presenterade på torsdagen sin verksamhetsplan på medellång sikt och anger där en mer än fördubblad omsättning inom kärnkraftområdet.

Till viss del kommer expansionen av verksamheten från uppdrag att avveckla reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi, där Hitachi på 1970-talet var en av leverantörerna av utrustningen.

Dessutom ska Hitachi delta i utvecklingen av nästa generation reaktorer och marknadsföra kärnkraften som energiproducent på marknader utanför Japan.

Förra året var företagets omsättning inom kärnenergiområdet 14 miljarder kronor. År 2021 beräknas omsättningen ha ökat till 32 miljarder kronor.

Hitachi är en av tre japanska tillverkare av kärnkraftanläggningar. Man har sedan gammalt ett samarbete med amerikanska General Electric.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hitachi Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt