Fukushima vill avveckla alla reaktorer

2011-11-30 11:18  
Förödelsen i Fukushima Daiichi dokumenterad 16 mars 2011. Foto: Tepco

De styrande i det japanska prefektoratet (länet) Fukushima vill inte ha några kärnreaktorer i drift på sitt territorium.

Ett besked från det lokala styret för Fukushima har sedan tidigare utlovats till den 30 november. Att de fyra havererade reaktorerna vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi (som betyder nr 1) inte skulle gå att använda igen stod klart ganska snart efter naturkatastrofen den 11 mars.

Men på området finns ytterligare två reaktorer, som skulle vara möjliga att återstarta.

Dessutom har energibolaget Tepco ytterligare ett kärnkraftverk i länet, kallat Fukushima Daini (nr 2). Där finns fyra reaktorer som inte skadades nämnvärt.

Vid ett möte i dag på morgonen lokal tid samlades de ansvariga för länet för en diskussion om hur en avveckling av de tio reaktorerna kommer att påverka sysselsättning och ekonomi i Fukushima. Slutsatsen blev att man önskar ett län fritt från kärnkraftanläggningar i framtiden.

Effektbortfallet från reaktor 1 Fukushima Daiichi är 460 MW, från reaktorerna 2 - 5 : 784 MW vardera och från reaktor 6 : 1100 MW. De fyra reaktorerna i Fukushima Daini har en effekt på 1100 MW vardera.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt