Fukushima sinkar andra reaktorer

2011-04-04 14:26  

Problemen vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi försenar återstarten av ett flertal andra reaktorer i Japan.

Energibolagen ser nu över och förstärker skyddet mot tsunamivågor vid kärnkraftanläggningarna efter krav från regeringen.

Energiföretaget Chubu Electric Power har skjutit upp planerna på att starta reaktor 3 i kärnkraftverket Hamaoka nu i början av april. Dessutom senarelägger energibolaget bygget av en sjätte reaktor från 2015 till 2016, liksom introduktionen av mox-bränsle i en av reaktorerna till efter 2013.

Kansai Electric Power som förlitar sig på kärnkraft för hälften av sin elproduktion meddelar enligt nyhetsbyrån Kyodo att man investerar 7,5 miljarder kronor i säkerhetshöjande åtgärder de kommande åren.

Även vid kärnkraftverken Shika och Genkai skjuter man på besluten att återstarta reaktorer som stängdes vid skalvet den 11 mars.

Samtidigt varnar energibolagen för att elbristen kommer att leda till strömavbrott. Den varma årstiden närmar sig då Tokyoområdet med över 30 miljoner invånare vanligtvis konsumerar mest el för att driva alla luftkonditioneringsanläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt