Fukushima chanslöst mot tsunamivågorna

2011-03-21 10:39  

Nu är det klarlagt. Jordbävningen och tsunamin i Japan var bägge kraftigare än vad kärnkraftverket Fukushima Daiichi konstruerats för att klara. De högsta vågorna mätte minst 23 meter.

Styrkan, det vill säga den uppåtgående accelerationen, i jordbävningen som drabbade nordöstra Japan den 11 mars mätte 507 Gal (Galileo-enheter) eller 507 centimeter per sekundkvadrat.

Jordaccelerationen i sig ligger på runt 981 centimeter per sekundkvadrat, vilket är lika med "1 G".

De uppmätta värdena betyder att jordbävningen innebar en uppåtgående acceleration motsvarande ett halvt G.

Accelerationen i jordbävningen var också större än vad byggnaden var designad för att klara. Enligt Jaif, Japan Atomin Industrial Forum, var referensvärdet för anläggningen 449 Gal.

— Om skakningen blir lika stor som jordaccelerationen, då blir byggnader och människor faktiskt tyngdlösa, säger Björn Lund, seismolog, vid Uppsala universitet till Ny Teknik.

Jordbävningen hade magnituden 9 på Richterskalan och var den kraftigaste i Japan sedan mätningarna infördes år 1875.

— Vad jag känner till finns det heller inga noteringar tidigare i historien om någon kraftigare, säger Björn Lund.

Han uppger att efterskalven nu börjat att mattas av. De senaste dygnen har ändå 12 skalv över 5 på Richterskalan inträffat i den drabbade regionen i nordöstra Japan.

Samtidigt har Tokyo universitet utvärderat våghöjden i den tsunami som inträffade efter skalvet. Man uppskattar nu att de högsta vågor som slog in över städerna Miyago och Fukushima var 23 meter eller ännu högre, skriver nyhetsbrevet Nucnet.

Kärnkraftverket Fukushima Daiichi hade därmed föga chans att stå emot såväl jordskalv som den enorma flodvågen.

Fukushima Daiichi ligger nämligen på nivån 5-15 meter över havet.

Enligt byggnormen ska det klara vågor på dryga 5 meter — men arkitekteterna av verket uppges ha räknat med att det skulle klara vågor på uppåt 10 meter.

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt