Fredspriset till kemvapenbekämpare

2013-10-11 10:44  

Nobels fredspris går till kemvapenövervakaren OPCW, meddelar Nobelkommittén i Oslo. OPCW får priset för sitt "omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen," säger kommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

Nobels fredspris går till kemvapenövervakaren OPCW, meddelar Nobelkommittén i Oslo. OPCW får priset för sitt "omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen," säger kommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

Beslutet att ge OPCW priset grundas inte enbart på att organisationen ska destruera Syriens kemvapen.

– Vi vill först och främst framhäva det viktigaste instrumentet världen har för att bli av med kemvapen, säger Jagland enligt NTB.

– Detta är ett välförtjänt pris som kan bli direkt fredsskapande. Tajmningen är fantastisk, säger norske riskanalytikern Jørn Siljeholm som tidigare arbetat som FN:s vapeninspektör.

– Det är ett pris helt i Alfred Nobels anda, säger han till NRK.

OPCW har fått uppdraget att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

Enligt egna uppgifter har OPCW lyckats reducera kemvapenarsenalerna i världen med 80 procent. Experter från OPCW har besökt Syrien den senaste tiden efter kemvapenangreppet i slutet av augusti.

– Bara en kan få priset, sade Jagland, på en fråga om andra möjliga kandidater, som Malala Yousafzai.

Han pekade på att trots förbud har kemvapen använts flera gånger av stater och terrorister.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide gratulerar OPCW i ett twittermeddelande:

"Jag gratulerar OPCW för Nobelpriset. Kemiska vapen är förbjudna globalt; tiden har kommit för att de avskaffas fullständigt", skriver han.

Att ge Nobels fredspris till OPCW innebär ett "starkt stöd för att för alltid förbjuda alla kemiska vapen. Alla nationer måste underteckna, ratificera och tillämpa konventionen", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Jagland hoppas att fredspriset förhoppningsvis kan leda till en förändring i det av inbördeskrig drabbade Syrien.

– Vi måste komma ihåg att vi behöver många typer av människor och många typer av organisationer för att kunna nå fred, säger Jagland på den pågående presskonferensen. Han försvarar också tidigare fredspris som väckt debatt.

– Vi har ett stort behov av att kontrollera kärnvapen och kemiska vapen, säger Jagland.

På frågan om fredspriset i år är kontroversiellt jämförde han med när USA:s president Obama fick priset.

Den tidigare vapeninspektören Rolf Ekéus är väldigt nöjd med valet av fredspristagare.

– Det var hög tid att en seriös organisation som jobbar med att förstöra massförstörelsevapen får priset, säger han till TT.

– Vi har ju Egypten i Mellersta östern som inte är anslutet. Israel har visserligen skrivit på avtalet men inte ratificerat. Men också att alla stater som jobbar med giftiga kemikalier skärper sig och följer de direktiv som organisationen har. För risken är ju alltid stor att den här typen av vapen slinker över till terrorister, säger han, och påminner om giftattacken i Tokyos tunnelbanesystem 1995.

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Nobelpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt