Fransmän tillverkar vatten med vindkraft

2009-10-19 13:58  
Luft sugs in i den bakre änden av turbinen, kyls ner och pressas samman så att det bildas kondens. Klicka för att se hela bilden.

Normalt förknippas vindkraftverk med produktion av el. Nu hävdar ett franskt företag att man konstruerat ett vindkraftverk som framställer vatten.

Eole Water säger att man har utvecklat en turbin som kan producera nästan 2 000 liter vatten om dygnet.

Tekniken går ut på att luft sugs in i den bakre änden av turbinen, kyls ner och pressas samman så att det bildas kondens. Vattendropparna samlas sedan upp och forslas ner till en tank via ett vattenrör i tornet.

På ”framsidan” av turbinen sitter ett vanligt rotorblad och en generator, som står för den el som behövs för att driva anläggningen.

Prototypen av “vindvattenverket” sitter enligt tekniksajten clentech.com på ett 14 meter högt torn och har en rotor med diametern 8,5 meter.

Ny Teknik har talat med flera svenska vindkraftsingenjörer Ingen har hört talas om vare sig det här projektet eller tekniken.

-Däremot har vindkraftverk tidigare använts för att avsalta havsvatten, säger Örjan Hedblom, kanslichef på Svensk Vindkraftförening.

Då driver vindkraftverken membranpumpar som renar det salta vattnet så att det blir drickbart.

Eole säger att företaget arbetat med sin teknik i tio år. Nästa steg blir att hitta finansiärer för att ta prototypen till en färdig produkt.

På bolagets hemsida finns en lista på hur mycket vatten som skulle kunna produceras med vindkraftverk i olika storlekar, placerade i olika klimat.

Enligt den franska tekniksajten Greenunivers är det inte första gången någon försöker använda vindkraftverk för att göra vatten.

Sajten berättar att australiensaren Maxwell Edmund Whisson utvecklade en prototyp som liknar Eoles för ett par år sedan.

Även holländska Dutch Rainmaker lär ha byggt en prototyp som ska kunna framställa 500 liter vatten per dygn.

Ny Teknik har inte lyckats nå någon på Eole Water för en kommentar.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt