Från slitet radhus till smart hem

2015-10-13 06:42  

SVERIGES SMARTASTE HEM. Stefan och Britta har förvandlat ett slitet radhus till ett smart hem där el, värme, belysning och ljud kan programmeras eller styras med dator, mobil eller NFC-taggar. Huset har massor av egenutvecklade lösningar. Ett exempel är en kontrollpanel vid sängen för att släcka och tända all belysning. Trappbelysningen i olika färger tänds automatiskt när det blir mörkt.

Mest stolta över?

”Att vi planerat, installerat och programmerat allt själva. Dessutom är även en del av enheterna för KNX-standarden hemmabyggda. Det är fantastiskt att allt funkar utmärkt och att alla enheter kommunicerar med varandra.”

Största misstaget?

”Att vi inte tänkte på smarta lösningar när vi bytte ut elsystemet för några år sedan. Det var först senare som vi började uppgradera till smarta lösningar. Men vi hade sparat mycket tid och pengar om vi hade gjort det från början.”

Önskelösningen?

”En öppen standard, som stöds av så många tillverkare som möjligt. I så fall har man en verklig chans att koppla ihop alla enheter och styra dem med ett gemensamt system.”

 

Exempel på funktioner:

  • Hemmabyggd kontrollpanel baserad på KNX.
  • Belysning med dimbara led-lampor, i vissa rum med temafunktioner. Tema ”musik” slår till exempel på audio-systemet och dämpar belysningen.
  • Belysningen som styrs av närvaro och aktuella ljusförhållanden.
  • Med hjälp av en kontrollpanel bredvid sängen kan all belysning släckas och tändas i huset. Flera glaspaneler har installerats för att styra belysningen och familjens trådlösa nätverk.
  • Programmerad värme i sovrummet så att rummet värms upp på kvällen men är kallare på natten. Även i andra rum tidsstyrs värmen för att spara energi.
  • Kan när som helst logga in på systemets hemsida och kontrollera om till exempel frysen fungerar och om lamporna är släckta.
  • Larm baserat på KNX med extra z-wave sensorer på fönster och dörrar.
  • Brandvarnare kopplade till KNX som, om olyckan är framme, larmar alla brandvarnare samtidigt som belysningen i hela huset tänds.
  • Panel i soffan för att styra audiosystemet och tv:n. Husets Raspberry Pi kopplar ihop KNX-systemet med ljudanläggningen och tv:n. Kan även styras via husets webb.
  • Systemet kan styras med olika enheter tex dator, mobiltelefon eller läsplatta eller nfc-taggar.

 

Se övriga finalister här:

Anders Kjellström, Mölndal

Erik Johannson, Färjestaden

Hans-Olof Nilsson, Agnesberg

Peter Rhodin, Gävle

Se fler smarta hem

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt