Framgång för Uppsalas vindkraftsteknik

2008-10-08 10:43  

Falkenberg Energi och Eon köper fyra stycken vertikala vindkraftverk av Uppsalaföretaget Vertical Wind – en avknoppning från Mats Leijons och Hans Bernhoffs forskning om ny vindkraftsteknik.

- Att så stora aktörer på energimarknaden nu visar intresse för den vindkraftsteknik som tagits fram här på Ångströmlaboratoriet är mycket glädjande, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid institutionen för teknikvetenskaper.

Affären blev offentlig i dag i samband med att den nordiska vindkraftsmässan Vind 2008 öppnades i Malmö.

Eon och Falkenberg Energi köper fyra stycken 200 kW vertikala vindkraftverk av Vertical Wind och sätter upp dem i Falkenberg.

Vertikala vindkraftverk är ingen nyhet i sig. Den tekniska nyheten är enligt Mats Leijon den unika, kraftfulla direktverkande generatorn, som utvecklats vid Ångströmlaboratoriet.

Vertical Winds generator är placerad på marken, till skillnad från traditionella vindkraftverk med horisontellt snurrande rotorblad som har sin generator högst upp på tornet.

Med en generator placerad på marken blir konstruktionen enklare och robustare med färre rörliga delar.

Det innebär också lägre investeringskostnader och lägre kostnader för service och underhåll, enligt Mats Leijon.

Livslängden uppges också vara längre än för traditonella vindkraftverk.

- Jag tror mycket på den konstruktion som Vertical Wind tagit fram. Vår satsning i det här projektet kan ge den vertikala vindkraften större möjlighet att utvecklas till en konkurrenskraftig vindkraftslösning, säger Lennart Fagerberg, vd för Eons vindkraftsbolag.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt