Fotosyntes kan ge bättre solceller

2016-08-03 15:29  

Forskare vid Lunds universitet har i detalj lyckats mäta hur solenergi flödar i organismen i den fotosyntetiska processen. Resultatet kan på sikt bidra till mer effektiva solceller.

-Inte ens de bästa solceller som vi människor tillverkar kan jämföras med vad naturen presterar i de första stegen av energiomvandling. Det är därför som ny kunskap om fotosyntesen blir till nytta i utvecklingen av framtidens soltekniker, säger Donatas Zigmantas, lektor på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Den fotosyntetiska processen innebär att växter och vissa bakterier omvandlar vatten, solljus och koldioxid till energi. Men fram till nu har det varit okänt hur solenergin transporteras i organismen.

Med hjälp av ultrasnabb spektroskopi har Dontatas Zigmantas och hans kolleger i Lund och Prag lyckats lokalisera solenergins vägar i bakterieceller.

De har också funnit att solenergin färdas mycket effektivare inuti en cells olika beståndsdelar än mellan delarna.

-Vi har upptäckt transportvägarna men också flaskhalsarna i fotosyntesens energiomvandling, säger Donatas Zigmantas.

Det kommer dock att behövas ytterligare studier av hur energi transporteras i såväl naturliga som konstgjorda system innan resultaten går att omsätta praktiskt.

-Men i ett längre perspektiv kan våra resultat säkert ligga till grund för att utveckla och tillverka system på molekylär nivå som samlar in och lagrar solljus och som transporterar det vidare till solceller, säger Donatas Zigmantas.

Forskarnas rön publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Chemistry.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt