Förvirrat om Kinas utsläpp

2015-12-03 06:25  

#3 KLIMATBLOGGEN. Från Kina annonseras att "utsläpp från energisektorn ska minska med 60 procent till år 2020". Men det är oklart vilka utsläpp som menas.

En av nyckelspelarna vid klimatmötet i Paris är Kina, världens största utsläppare av växthusgaser. Så när Reuters under onsdagen släppte nyheten om Kinas utsläppsminskning blev det en del förvirring. Vilka utsläpp handlar det om?

För någon månad sedan uttalade sig forskare vid en tankesmedja med anknytning till kinesiska regeringen om att kraftverkens kolanvändning kommer att börja avta kring år 2020. Eftersom det inte riktigt är samma sak som att utsläppen ska minska med 60 procent så sade en anonym EU-delegat till Reuters att det nya uttalandet nog handlar om luftföroreningar, som svavel- och kväveoxider och kolväten. Inte växthusgaser.

Det Kinas ledare har sagt inför Parismötet är att landets utsläpp av växthusgaser kommer att sluta öka cirka år 2030. Uttalandet gjordes tidigare i höst, i ett utspel tillsammans med president Obama. Det var historiskt eftersom de två supermakterna måste vara överens för att det ska bli ett avtal.

Och det finns siffror som visar varför de två världsledarna vågade ta steget:

Under 2014 växte världsekonomin med 3 procent - utan att koldioxidutsläppen ökade. För första gången på 40 år finns tecken på att sambandet mellan ökande bnp och ökade utsläpp kanske är på väg att brytas. Det har förekommit dippar i utsläppskurvorna vid några tillfällen tidigare, men de har berott på lågkonjunktur – 1980, 1992 och 2009.

De totala utsläppen i fjol blev ungefär lika stora som året innan – 32,3 miljarder ton. Siffrorna presenterades av Internationella energiorganet, IEA.

Dessutom minskade Kinas utsläpp från fossila bränslen med 2 procent jämfört med 2013. Det har inte hänt sedan 2001, och beror delvis på inbromsningen i tillverknings- och exportindustrin. Kina följer också sin plan att minska kolberoendet och satsar massivt på förnybar energi och kärnkraft.

Siffrorna kan göra att statscheferna vågar acceptera ett bindande avtal om minskade koldioxidutsläpp utan att äventyra en ekonomisk tillväxt i sitt land.

Men ännu har det bara gått tre dagar av den två veckor långa förhandlingsfinalen. Inget är klart förrän allt är klart, som politiker brukar säga när det handlar om uppgörelser.

  

 

Läs fler delar av Klimatbloggen här:

Läs mer: Vem blir energiteknikens superentreprenör?

Läs mer: USA:s tröga klimatpolitik var inte alltid så usel

Läs mer: Tekniken som minskar klimatutsläppen

Läs mer: Klimatforskare hör till dem som flyger mest

Läs mer: Utsläppen sjunker, men inte tillväxten

Läs mer: Konferensens sista suck. Eller?

Läs mer: Klimatavtalet är starten på nya investeringar

Läs mer: Fiaskot i Köpenhamn blev succé i Paris

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt