Fortum fick ja till ny reaktor

2009-10-07 08:58  
Reaktor 1 och 2 i Lovisa

Energiföretaget Fortum har fått ett preliminärt ja till att bygga ännu en reaktor vid kärnkraftverket Lovisa utanför Helsingfors.

Finska myndigheten Strålsäkerhetscentralen, Stuk, har lämnat sina synpunkter på Fortums kärnkraftplaner till arbets- och näringsministeriet.

Stuk skriver i sin bedömning att de fem anläggningsalternativ som Fortum presenterat inte i sig uppfyller säkerhetskraven, men att anläggningarna kan modifieras för att möta kraven.

I vissa fall krävs endast smärre ändringar, i andra krävs mer omfattande konstruktionsförändringar.

Strålsäkerhetscentralen påpekar att Lovisas läge vid Finska Viken, intill en sjöled för oljetransporter, gör att reaktorn måste anpassas för ett långvarigt uppehåll i havsvattenkylningen vid ett eventuellt haveri där stora mängder olja hamnar i vattnet.

Fortum planerar att bygga en kärnreaktor i effektklassen 1200 - 1700 MW el i anslutning till de två reaktorerna Lovisa 1 och 2, som togs i drift 1977 respektive 1981. Dessa ger en eleffekt på 490 MW vardera. Reaktorerna är av tryckvattentyp, och större delen av utrustningen tillverkades av dåvarande Sovjetunionen. Säkerhetssystemet kommer dock från amerikanska Westinghouse.

(Uppdaterad version)

Håkan Abrahamson

Mer om: Lovisa Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt