Fortsatta värmerekord oroar klimatforskare

2015-09-18 09:58  
1,2 miljoner dollar fick en ledande klimatförändringsförnekare av energibolag för att skriva falska rapporter som har använts som politiska argument i åratal. På Hawaii har korall blivit så stressad av havens höjda temperatur att den börjat blekna. De pressade reven hotas redan av utveckling på land och överfiske. Foto: TT

Augusti månad fortsatte den bekymmersamma globala trend som syskonen februari, mars, maj, juni och juli redan startat tidigare i år. Dessa månader var nämligen varmare än någon av motsvarande månader något tidigare år sedan mätningarna började 1880, uppger vetenskapsinstitutet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA.

Alla dessa rekord är problematiska, då planeten fortsätter att värmas upp till följd av växthuseffekten. Augusti i år drevs upp av värmeböljor i bland annat delar av Sydamerika, Afrika, Mellanöstern, Europa och Asien. Därmed slog månaden det tidigare rekordet, från augusti i fjol, med 0,09 grader Celsius. Månaden var också 0,88 grader varmare än augusti-snittet under 1900-talet.

Augusti slog också rekordet för någon månad över huvudtaget vad gäller yttemperatur över världshaven. Månaden slog det tidigare rekordet, från juli i år, med 0,04 grader.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt