Första stora kärnkraftbeställningen efter Fukushima

2013-05-03 10:05  
Skiss över Atmea1-reaktor på max 1150 MWe. Foto: Atmea

Den första stora ordern på kärnkraftanläggningar till japansk kärnkraftindustri efter Fukushimaolyckan kommer från Turkiet, som vill ha fyra fransk-japanska reaktorer.

I samband med att Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Turkiet på fredagen avslöjar den turkiske premiärministern Erdogan att Turkiet har förtroende för japanskt kärnkraftkunnande. I konkurrens med kanadensiska, kinesiska och koreanska budgivare låter Turkiet beställningen gå till Mitsubishi-Areva, med driften utlagd på GDF-Suez.

Beställningen gäller fyra medelstora tryckvattenreaktorer av typen Atmea 1 på max 1150 MWe vardera. De ska byggas vid Svarta havskusten i Sinop. Ordern är värd omkring 150 miljarder kronor.

Det här är Turkiets andra beställning av kärnkraftanläggningar. Den första har gått till Ryssland, som ska bygga fyra reaktorer i Akkuyu.

Turkiet har planer på att även bygga en tredje anläggning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt