Första motgången för Blekinge Offshore

2011-07-01 12:46  
Det blå fältet ute i Hanöbukten visar var projektet Blekinge Offshore är tänkt att ligga. Mellan 500 och 800 vindkraftverk, beroende på storlek. Foto: Blekinge Offshore

Fiskeriverket gör tummen ner för Blekinge Offshores planerade vindkraftpark med 500-800 vindkraftverk i Hanöbukten utanför Karlshamn.

- Den föreslagna lokaliseringen är direkt olämplig för fisken och fisket, skriver Fiskeriverket i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Enligt Fiskeriverket är området viktigt som vandringsled för blankål och för laxens vandring upp i Mörrumsån. Det är också lek- och uppväxtområde för fiskarter som torsk, sill. piggvar och skrubbskädda, skriver nyhetsbyrån TT på fredagen.

Om mark- och miljödomstolen ändå skulle ge tillstånd till vindkraftparken vill Fiskeriverket se stränga miljövillkor för anläggningen och att påverkan på fiskbestånd och fiske följs upp under flera år.

Det handlar om en yta på 200 kvadratkilometer cirka 5 kilometer öster om Hanö i Blekinge.

I detta område är vattendjupet 15-35 meter och det är b ara 10 kilometer till elnätet i land som vindkraftparken kan koppla upp sig på.

I Karlshamn finns möjlighet att koppla in minst 2 500 MW vindkraftseffekt, enligt informationen på Blekinge Offshores hemsida. Det motsvarar 500 verk med effekten 5 MW vardera eller drygt 800 verk på 3 MW vardera.

Om projektet blir verklighet och fullt utbyggt väntas vindkraften producera 8 TWh elström årligen. Det är fyra gånger så mycket som dagens svenska vindkraftsproduktion.

Blekinge Offshore ägs till 55 procent av Eolus Vind, 35 procent av det privata bolaget Vingkraft och till 10 procent av den svenska basindustrins vindkraftsbolag Vindin.

I vintras gick Sölvesborgs kommun ut och krävde särbehandling av det gigantiska vindkraftsprojektet i Hanöbukten.

- Det är ett riksintresse, sa kommunen om vindkraftsparken och bad om samma behandling av projektet Blekinge Offshore som det gigantiska vindkraftsprojektet Markbygden i Piteå fått – det vill säga att det slutliga beslutet tas av regeringen.

Fiskeriverket är inte den enda remissinstans som ska yttra sig till mark- och miljödomstolen i Växjö.

Tidningen Kristianstadbladet lät läsarna ge sina reaktioner på Fiskeriverkets yttrande. Hälften uttryckte glädje över Fiskeriverkets åsikt, hälften yttryckte ilska strax före klockan 14 på fredagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt