Första grävmaskinen med hybriddrift igång

2014-01-14 12:35  
Foto: Tomas Jansohn

Den pressar bränsleförbrukningen och ger lägre koldioxidutsläpp. Nu tar Sveriges första grävmaskin med hybriddrift plats hos Swerock.

Genom att modifiera en grävmaskin från Caterpillar har svenska Pon Equipment levererat en grävmaskin där energin som alstras vid svängrörelserna tas till vara. Energin lagras i ackumulatortankar för att återanvändas när maskinen svänger tillbaka. Resultatet bli lägre bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp.

- Vi valde en hybrid grävmaskin framför allt för att den förbrukar mycket mindre bränsle mot vad en vanlig grävmaskin gör. Maskiner av denna storlek är relativt bränsleslukande och kan vi göra en insats både för oss själva och miljön, vinner vi alla på det, säger Bengt Svensson, arbetschef vid Swerock.

Grävmaskinen kommer att användas vid grus- och bergstäkterna inom Swerock Syd. Minskningen i bränsleförbrukning beräknas bli 10 till 15 procent.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt