Första gången härdsmälta tar sig igenom tanken

Modell av reaktor som finns i Fukushima-anläggningen. Foto: Tepco

Japans industriminister bekräftar att härdsmältan i reaktor 1 i Fukushima smält sönder den omgivande tanken. Det är första gången något sådant sker i kärnkraftens historia.

Den japanske industriministern  Banri Kaieda uppgav i natt svensk tid att det nu är ett faktum att smält kärnbränsle orsakat ett eller flera hål i tanken till reaktor 1 i kärnkraftverket Fukushima Daiichi, i nordöstra Japan.

Händelsen är unik i kärnkraftens historia.

—Såvitt jag vet har det aldrig hänt förut, säger Michael Österlund, kärnfysiker vid Uppsala Universitet.

Vid olyckan i Harrisburg (Three Mile Island) 1979 smälte bränslestavarna visserligen som nu i Fukushima och en samling av smält kärnbränsle uppstod. Men smältan blev kvar i tanken. Reaktortanken utgör det första skyddet mot radioaktiva utsläpp vid en olycka.

—Det allvarliga nu är att den första säkerhetsbarriären brutits och att härdsmälta kan ha kommit ut i inneslutningen kring tanken. Det innebär att den är ett steg närmare att komma ut i omgivningen, säger Christian Ekberg, professor och kärnkemist på Chalmers.

Enligt uppgift (Nucnet News) ska 1,5 meter av de 4 meter långa bränslestavarna  ha smält från toppen av elementen och nedåt.

—Om det stämmer motsvarar storleken på härdsmältan vid reaktor 1 i Fukushima den i Harrisburg, säger Michael Österlund.

Det finns också osäkra uppgifter om att ett hål på ett par decimeter i diameter ska ha uppstått i tanken.

Det kan innebära att lavaliknande materialet av det keramiska uranmaterialet i droppform kan slinka ut i inneslutningen. Inneslutningen omger reaktorn och består av ett hölje av betong och stål.

Teoretiska beräkningar visar att en härdsmälta också kan smälta hål på  inneslutningen, som utgör säkerhetsbarriär nummer två. När man bygger nya kärnkraftverk, exempelvis i Finland, bygger man av säkerhetskäl numera därför dubbla inneslutningar.

Problem uppstår om ”smältan” lägger sig samlat och inte sprids ut på botten av inneslutningen. Då kan den ”äta sig in” eller så att säga smälta ihop  med betongen.

Men risken för att smältan i Fukushima kan orsaka hål i inneslutningen, bedömer de svenska experterna vara mycket liten.

—Det är osannolikt eftersom man haft kylning och restvärmen i härden har minskat under tiden som gått efter katastrofen, säger Christian Ekberg.

En härdsmälta kan dock vara svårare att kyla än enskilda bränsleelement. Detta inte minst eftersom ytan som kan kylas minskar och det kan vara omöjligt att nå kärnan i smältan med kylning.

Kemiskt består smältan av en blandning av urandioxid, stål, zirkonium och borkarbid.

Enligt Christian Ekberg är smältan relativt kemiskt stabil.

Kärnkraftsoperatören Tepco har länge brottats med svårigheter att behålla nivån på kylvattnet i tanken. På senare tid  har man därför försökt att lösa problemet genom att dränka hela inneslutningen kring tanken.

Nödkylningslösningen av de skadade Fukushimareaktorerna måste nu omvärderas,  sa Banri Kaieda i natt.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt