Första fabriken byggs just nu i Tyskland

2006-10-24 23:00  
Maria Hall.

Världens första fabrik för nanosolceller byggs i Tyskland. Beställare är det nystartade brittiska företaget G24 Innovations. Första kvartalet 2007 ska fabriken vara i drift och klara en produktion motsvarande 25 megawatt. Nästa steg blir att skala upp produktionen till 200 megawatt.

Nyligen tillkännagav det amerikanska företaget Konarka att deras omfattande forskningsprogram resulterat i nanosolceller som tillverkas på plast. I botten ligger militärens intresse av el till tält i fält och elförsörjning åt den allt mer tekniskt utrustade soldaten.

Att Konarkas teknik är färdigutvecklad visar den order som brittiska G24 Innovations nyligen lade hos tyska Solarcoating Machinery. De ska bygga en 25 megawatts fabrik för solceller till hustak åt G24 Innovations som har licens på Konarkas teknik. Går allt som planerat startar produktionen första kvartalet 2007. Nästa steg blir att skala upp produktionen till 200 megawatt.

Fabriken är dels ett genombrott för tekniken med nanosolceller, dels ett välkommet tillskott på solcellsmarknaden där efterfrågan är större än tillgången.
- Solceller är en bransch som det går mycket bra för just nu, säger Maria Hall, Energimyndighetens experter på området.
- De senaste åren har den globala tillväxten varit nära 40 procent per år. Störst har tillväxten varit i Tyskland och Japan, där statliga stöd satt fart på användningen.

Tyskland anger miljöskäl som främsta fördelen, på köpet följer ökad sysselsättning. Hittills har 30 000 jobb skapats i branschen. Japan är starkt beroende av importerad olja. Här förbrukar kylning och luftkonditioneringar stora mängder energi. Runt 250 000 japanska enfamiljshus använder sig i dag av solceller.

Efterfrågan har lett till brist på solceller, som i dag till 90 procent tillverkas av rent kisel. Materialet är blivit en bristvara och en flaskhals i produktionen.
- Fram till år 2008 kommer det största problemet för tillverkare att vara att få tag på kisel. Därför ligger fokus just nu på att ta fram kiselsolceller med tunnare skikt, säger Maria Hall.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt