Försök att bota Östersjön blev fiasko

2012-05-10 09:05  
Ätande blåmusslor i centrala Östersjön. Foto: Greenpeace/Sari Tolvanen/Scanpix

Höga kostnader och tekniska svårigheter. Att odla musslor för att minska övergödningen i Östersjön är ingen bra idé. Det visar två misslyckade försök.

Blåmusslor filtrerar effektivt vatten, och när de skördas tas näringsämnena kväve och fosfor bort från havet. Därför borde metoden vara intressant för att minska övergödningen i Östersjön. Det var tanken bakom projektet Miljömusslor som startade hösten 2009.

Stiftelsen Baltic Sea 2020 sköt till sex miljoner kronor, och två försöksanläggningar i full skala byggdes. Den ena i södra Kalmarsund, den andra söder om Trosa.

Projektet skulle utveckla odlingsteknik och skördeutrustning och utveckla metoder för att använda musslorna, exempelvis som hönsfoder. Men kalla vintrar med tjock is och kraftig isdrift förstörde odlingarna. Mängden musslor blev så liten att man inte kunde utveckla vare sig en skördemaskin eller teknik för att producera musselmjöl.

Nu är projektet avslutat, och stiftelsen drar slutsatsen att metoden är ett finansiellt riskprojekt och inte en kostnadseffektiv miljöåtgärd i Östersjön med dagens teknik. Man skulle exempelvis behöva anpassa odlingarna så de klarar isdrift och bygga stora specialutrustade arbetsbåtar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt