Forsmarks reservkraft kopplade inte på

2013-05-31 14:40  

Reservsystemet för el drog inte igång automatiskt. Händelsen i Forsmark 3 på torsdagen klassas som den allvarligaste typen av incidenter.

Det var flera saker som gick fel vid Forsmarks kärnkraftverk i Uppland på torsdagen. Först orsakade underhållsarbete på en generator att en av tre faser försvann i elförsörjningen till Forsmark 3, som är avställd för revision.

Sedan satte inte reservsystemet för elkraft inte igång automatiskt, som det ska, utan personalen fick manuellt sätta igång dieseldrivna generatorer.

Händelsen bedöms som kategori 1 av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), vilket är den högsta och mest allvarliga nivån i klassningen av händelser.

-Det vi ser som allvarligt är att anläggningen inte själv tog hand om felet. Anläggningen är byggd för att ta hand om fel där den tappar all el. Men här var det att elen var av felaktig kvalitet, säger Klas Idehaag, inspektör på SSM.

Har ni sett det här felet tidigare, där eller på annat håll?

-Nej, det kan jag inte påminna mig, säger Klas Idehaag.

Var det risk för att kylsystemen i reaktorn skulle påverkas?

-Nej, det fanns väldigt mycket tid i den här händelsen. Det är många timmar innan man blir av med kylningen.

Det tog 14 minuter att få i gång det första dieselaggregatet, enligt uppgifter från Vattenfall.

Är inte det lång tid?

-Nej, det finns gott om tid att starta dieselaggregaten. Det gäller att först skapa sig en bild av situationen, det finns inget skäl att kasta sig på knappen, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmark.

Om reaktorn hade varit påställd hade elstörningen lett till att reservkraften gått igång automatiskt, enligt Klas Idehaag.

I vanliga fall finns elförsörjning utifrån genom två anslutningar. Den ena av dem var avstängd i ett planerat underhåll för byte av ställverk.

Forsmark måste nu gå igenom händelsen, skriva en rapport och redovisa åtgärder för att kunna få tillstånd att återuppta driften.

Reaktorn var planerad att tas i drift igen 13 juni.

-Vi får se i vilken mån det här kan påverka återstartsdatumet, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef vid Forsmark.

Elförsörjningen utifrån var återställd efter 30 minuter, enligt Forsmark.

Händelsen leder till att Forsmark måste se över om samma brist i reservsystemet finns i resten av kärnkraftverket. Även övriga anläggningar i Sverige ska se över sina elsystem, enligt SSM.

Anna Orring

Mer om: Forsmark Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt