Förslaget i Kalifornien: Inkomstbaserade eltaxor

2021-03-12 10:51  
Kalifornien har bland de högsta elpriserna i USA – enligt Berkeley betalar man två till tre gånger mer än den faktiska kostnaden för att producera och distribuera elen. Foto: Mary/Wikipedia

Kalifornien vill lösa sina ekonomiska problem genom att höja elpriset. För att lindra smällen för fattiga hushåll föreslår Berkeley-forskare att kostnaden ska baseras på inkomsten.

Politikerna tampas med ett enormt budgetunderskott och man har stora utgifter kopplade till delstatens elförsörjning. Bland annat behöver näten säkras för att klara av de frekventa skogsbränderna. Under de kommande två åren räknar Kalifornien med att spendera 15 miljarder dollar på problemet. Till detta måste man täcka utgifter för de avdrag på elräkningen som ges till medborgare som kopplar upp sina solpaneler mot elnätet, samt se till att laddinfrastrukturen för elfordon byggs ut.

Utgifterna måste läggas på konsumenterna, men tyvärr har Kalifornien redan bland de högsta elpriserna i USA. Enligt University of California betalar man två till tre gånger mer än den faktiska kostnaden för att producera och distribuera elen. Det är slutsatsen i Berkeleys rapport ”Designing Electricity Rates for An Equitable Energy Transition”.

Läs mer: Har tagit första steget mot solel som hämtas i rymden

Enligt forskarna riskerar elräkningen att bli så hög att den slår undan benen på dem med små inkomster. Universitetet anser att Kalifornien kan lösa problemet genom att börja med inkomstbaserade eltaxor. Det skulle exempelvis kunna handla om en anpassad nätavgift. Det rapporterar Greentech Media.

Berkeley slår fast att en annan risk med rusande elpriser under det närmaste årtiondet är att industrin och andra kommersiella aktörer flyr till en annan delstat, något som exempelvis Tesla redan har gjort. Samtidigt finns det en fara för att man tappar allmänhetens stöd för omställningen till grön energi, med en ökad konsumtion av bensin och naturgas som konsekvens.

Problembilden backas upp av California Public Utilities Commission och deras rapport ”Utility Costs and Affordability of the Grid of the Futire”. CPUC reglerar privatägda företag inom allt från el, gas och telekommunikation till bolag som sysslar med olika former av masstransport.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt