Forskarvarning: Vattenkraftutbyggnad hotar miljön

2014-10-27 14:01  
Dammen Tre Raviner i Kina med en 2,3 km lång och 185 m hög mur. Enligt forskarna påverkas djurlivet i floden av bygget. Foto: IGB/Jörn Gessner

3700 stora kraftverksdammar planeras runt om i världen, många i utvecklingsländer. Visserligen förnybar energi, men de ekologiska konsekvenserna kan bli förödande, varnar forskare.

Stora flodsystem som Amazonas eller Ganges kan drabbas av ekologiska skador om de däms upp för vattenkraftbyggen. Vart femte flodsystem av dem som i dag är opåverkade kan bli oanvändbara för fiskens vandringar.

Den varningen kommer från professor Christiane Zarfl vid Leibnitz Institut für Gewässerökologie und Binnenfischerei vid universitetet i Tübingen.

Genom den planerade utbyggnaden av dessa vattensystem i främst Latinamerika, Afrika och Asien hotas några av de artrikaste ekosystemen i världen. Redan i dag är denna artrikedom mer hotad än den i havet. En fortsatt satsning på stora dammar kommer att accelerera artenas tillbakagång, hävdar forskarna.

Även om de 3700 dammarna under en 20-årsperiod kommer att fördubbla elproduktionen från vattenkraft, anser forskarna att kunskapen om hur miljön kommer att påverkas långt ifrån är utredd.

Forskarna vid IGB arbetar med att upprätta en databas över vilken miljöpåverkan vattenkraftutbyggnaden har på miljön.

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt