Forskartestet: Grön asfalt med lignin

2015-10-08 15:09  

En 70 meter lång vägsträcka med bioasfalt testas i holländska Zeeland. Hälften av bindemedlet i asfalten har ersatts av lignin, ett vanligt ämne från växtriket.

Asfalt innehåller bindemedlet bitumen som framställs ur olja. I Zeeland i Nederländerna testas ett miljövänligare alternativ där hälften av bindemedlet ersatts av lignin.

Testet ska pågå i två år och genomförs av Wageningen UR Food & Biobased Research tillsammans med Dutch Asphalt Knowledge Center (AKC).

Lignin är ett av de vanligaste ämnena i naturen och finns i växternas cellväggar. Det är bland annat en restprodukt vid tillverkning av massa och papper.

Forskarna vid Wageninger UR fann att lignin har stora likheter med bitumen. Asfalten som innehåller lignin står också emot sol och regn lika bra som vanlig asfalt.

I Zeeland har en 70 meter lång sträcka belagts med bioasfalten som ska jämföras med en lika lång referenssträcka med vanlig asfalt.

En film om testet (på holländska) kan du se här ovanför.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Marie Alpman

Mer om: Asfalt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt