Forskarmejl spökar i kapseldebatten

2009-10-21 08:39  

Vem har begärt ut alla mejl från den kontroversielle korrosionsforskaren Peter Szakalos på KTH? Är det kärnkraftsindustrin som står bakom? Enbart misstanken förgiftar kopparkapseldebatten ytterligare.

För två veckor sedan fick Peter Szakalos besked från KTH:s it-avdelning att någonbegärt ut all e-post från hans mejlkonto– från nu och fem år tillbaka.

Eftersom Peter Szakalos är anställd på KTH är all hans korrespondens i praktiken offentlig handling.

Stör uppladdningen för korrosionsdebatten
Han säger till Ny Teknik att det blir ett jättejobb att ta fram uppgifterna och sortera ut det som inte går under offentlighetsprincipen.

- Det blir omöjligt för mig att förbereda mig för Kärnavfallsrådets konferens om kopparkorrosion den 16 november. Men det kanske är det som är meningen med aktionen, säger Peter Szakalos.

På konferensen kommer fyra internationella korrosionsforskare att delta - en som utsetts av Szakalos-lägret, en från SKB, en från Strålsäkerhetsmyndigheten SSM och en från Kärnavfallsrådet.

Rune Lagneborg hoppar av
Vem som begärt ut mejlen är inte känt, men misstanken finns om att det är någon som går kärnkraftsindustrins ärenden och vill tysta de kritiska korrosionsforskarna, vars rön går på tvärs mot den lösning som kärnkraftsbolagens dotterbolag Svensk Kärnbränslehantering föreslår.

Detta har fått professor emeritus Rune Lagneborg, tidigare vd på Institutet för metallforskning, att hoppa av som moderator vid konferensen, där de båda sidornas argument om kopparkapslarnas förmåga att hålla det radioaktiva avfallet instängt i 100 000 år ska prövas.

- Det är naturligtvis inte någon SKB-person som står bakom kravet på att lämna ut Szakalos mejl, men det är ju uppenbart en frände till deras sak. Det var för min del det som fick bägaren att rinna över, säger Rune Lagneborg till SR Vetenskapsradion på onsdagsmorgonen.

Ny moderator från USA
SKB svarar i en skriftlig kommentar så här:

”Samtidigt som vi beklagar att en moderator hoppar av så är det också så att om en moderator redan innan seminariet skaffat sig en bestämd personlig uppfattning om en av aktörerna, så är det nog ett klokt beslut att stiga av.”, säger SKB i en kommentar.

Regeringens kärnavfallsråd, som ligger under Miljödepartementet, har nu kontrakterat en ny moderator, professor David J Duquette, som sitter i det amerikanska kärnavfallsrådet.

Ett längre inslag med fler intervjuer kommer att sändas i SR Klotet i P1 klockan 13.20 på onsdagen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt