Forskareliten möts i Stockholm och gör upp om urankapslarna

2009-10-07 13:00  

Internationella korrosionsforskare kommer till Stockholm för att skapa klarhet i den svenska "kopparkapseldebatten", som blivit ett ställningskrig mellan kärnkraftsbolagens experter och korrosionsforskarna på KTH.

För första gången möts möts de två stridande lägren öga mot öga på ett vetenskapligt seminarium - korrosionsforskarna på KTH och kärnbränsleexperterna på SKB.

Det är statliga Kärnavfallsrådet som bjudit in Gunnar Hultquist och Peter Szakalos på KTH att möta kopparbarriärspecialisten Christina Lilja på kärnkraftsbolagens dotterbolag Svensk Kärnbränslehantering.

Till seminariet den 16 november har man också bjudit infyra internationella forskare.

Szakalos-Hultquist har bjudit inGaik Khuan Chuahfrån National University of Singapore. Hon var med och skrev artikeln om Vasamynten.

SKB har bjudit inDavid Shoesmithfrån University of Western Ontario.

Strålsäkerhetsmyndigheten SSM har bjudit inDigby McDonaldfrån Penn State University.

Kärnavfallsrådet har bjudit inRonald Latanision från Massachusetts Institute of Technology.

- Det här är första gången som det hålls en öppen diskussion om den här frågan. Båda sidorna får lika mycket tid vardera, säger Eva Simic, kanslichef på Kärnavfallsrådet, till Ny Teknik.

Och Bo Strömberg på Strålsäkerhetsmyndigheten SSM, som så småningom ska ta ställning till SKB:s ansökan om slutförvaringen av använt kärnbränsle, hoppas att det äntligen ska bli en konstruktiv dialog mellan de två sidorna.

- Hittills har det inte varit lätt för en utomstående betraktare att bedöma substansen i argumenten. Nya ideér med oklar förankring har gradvis förts fram vilket mest skapat en stor dimridå. Det är dags att kliva upp ur skyttegravarna säger Bo Strömberg.

Detta seminarium hålls den 16 november i Stockholm.

"Båda sidor talar för sina trogna"
Tre veckor efter kopparseminariet arrangerar Kärnavfallsrådet ett seminarium om hur argumentationen om slutförvaret av använta kärnbränsle har skötts.

Då redogör Örebrodocenten Orla Vigsø för sin granskning och analys av argumenten från de olika aktörerna i debatten.

En grundläggande fråga som kommer att belysas under seminariet är hur olika aktörer ser på vetenskapen och hur de använder vetenskapliga argument i diskussionen om slutförvaring av använt kärnbränsle.

Även frågan om förtroendet för olika aktörer kommer att belysas. Vigsøs rapport visar att komplexiteten i sakfrågan gör frågan om förtroende central.

- Om till exempel SKB går upp på scenen gör man inte det för att övertyga miljörörelsen utan för att övertyga sin egen grupp, säger Eva Simic.

Detta seminarium hålls den 9 december på IFL i Sigtuna.

SKB har nu börjat förbereda ansökningen om slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark. Senast i slutet av 2010 kommer man att lämna in den till Strålskyddsnämnden,enligt SKB:s vd Claes Thegerstöm.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt