Forskare: ”Vi kan minska energiåtgången”

2016-08-11 13:52  
Ett KTH-utvecklat material av bland annat nickel och vanadin har gett lovande resultat som katalysator vid vätgastillverkning med elektrolys.

Forskare på KTH har utvecklat ett material som är effektivt som katalysator när vätgas ska produceras. Metoden minskar även energiåtgången i processen.

Ny Teknik rapporterade nyligen om några KTH-forskares fynd. De har framställt ett nytt material, som bland annat består av nickel och vanadin, som kan användas som katalysator i elektrolys för att tillverka vätgas.

En av forskarna, Ke Fan, har flyttat till Kina och arbetar nu på Wuhan University of Technology. Via mejl svarar han på frågor om den nya upptäckten.

Hur kom ni på idén att kombinera nickel och vanadin?

-Det är väl känt att nickel kan förbättra spjälkning av vatten när det gäller en katalysator av vismut och vanadin, så jag tänkte att effekten mellan vanadin och nickel också skulle finnas med en nickelbaserad katalysator, berättar Ke Fan.

Ett problem med att framställa vätgas med elektrolys är att processen kräver mycket energi. Minskar er metod energiåtgången?

-Ja, energiåtgången är lägre än den som har rapporterats för de flesta katalysatorer. Jämfört med iridium kan vår katalysator producera tre till fyra gånger mer vätgas med samma energiåtgång, säger Ke Fan.

Vad är kvar att undersöka innan er metod kan bli kommersiellt användbar i stor skala?

-Den stora utmaningen är att vanadin väldigt lätt oxideras, vilket gör att innehållet i katalysatorn är mycket svårt att kontrollera. Nu undersöker vi olika metoder för att tackla problemet. Vi planerar att preparera katalysatorn i en inaktiv miljö, till exempel i argongas, för att undvika oxidation.

Undersökningarna kommer att utföras av forskare vid KTH, Uppsala universitet och Wuhan University of Technology.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt