Forskare lovar genombrott för bränsleceller

2012-08-28 10:02  
En illustration av nanokompositmaterialet som består av guld och koppar i kärnan och platinum i det yttre lagret. Foto: IBN

Forskare i Singapore har tagit fram en katalysator som gör bränslecellen både billigare och mer stabil. Ett genombrott, enligt forskarna själva.

I dagens bränsleceller används ofta nanopartiklar av platina som katalysator. Den ädla metallen påskyndar den kemiska reaktionen som omvandlar vätgas till elektricitet och klarar dessutom den sura miljön i bränslecellen. Haken är att platina är dyrt.

Nu har en grupp forskare vid IBN, Insitute of Bioengineering and Nanotechnology, i Singapore utvecklat ett billigare alternativ. Deras nya katalysator har en kärna av en guld- och kopparlegering som täcks av ett tunt lager platina. Enligt forskarna femfaldigas därmed den katalytiska förmågan: nanokompositen sägs kunna producera en elektrisk ström på minst 0,571 ampere per milligram platina, att jämföra med 0,109 ampere per milligram platina i dagens teknik. Det nya katalysatormaterialet är dessutom mer stabilt.

Forskarna beskriver bedriften som ett genombrott och tror att tekniken på sikt kan användas för att driva flygplan och fordon såväl som olika elektriska prylar.

De nya rönen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Energy and Environmental Science.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt