Energi

Forskare lovar genombrott för bränsleceller

En illustration av nanokompositmaterialet som består av guld och koppar i kärnan och platinum i det yttre lagret. Foto: IBN

Forskare i Singapore har tagit fram en katalysator som gör bränslecellen både billigare och mer stabil. Ett genombrott, enligt forskarna själva.

Publicerad

I dagens bränsleceller används ofta nanopartiklar av platina som katalysator. Den ädla metallen påskyndar den kemiska reaktionen som omvandlar vätgas till elektricitet och klarar dessutom den sura miljön i bränslecellen. Haken är att platina är dyrt.

Nu har en grupp forskare vid IBN, Insitute of Bioengineering and Nanotechnology, i Singapore utvecklat ett billigare alternativ. Deras nya katalysator har en kärna av en guld- och kopparlegering som täcks av ett tunt lager platina. Enligt forskarna femfaldigas därmed den katalytiska förmågan: nanokompositen sägs kunna producera en elektrisk ström på minst 0,571 ampere per milligram platina, att jämföra med 0,109 ampere per milligram platina i dagens teknik. Det nya katalysatormaterialet är dessutom mer stabilt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här